Scene

Scene stvaraju moć automatizacije.

Dom koji radi za vas...

fibaro scene

FIBARO scene i automatizacija

Scene i automatizacija su među najzahtjevnijim procesima prilikom ugradnje smart home sustava. Jednom kada se sustav implemenitra, potrebno ga je ispravno programirati kako bi obavljao svoje funkcije automatski i ispravno. 

Scene definiraju rad jednog ili više FIBARO proizvoda pod nekim okolnostima ili uvjetima. Dakle, pokretanjem scene možemo na primjer isključiti svu rasvjetu u kući.  Scene se mogu izvoditi automatski ili ručnim pokretanjem scene. 

Ukoliko programiramo uključivanje svjetla kada Motion sensor primjeti pokret, onda je to automatska scena. Ručno pokretanje scene je npr. prije spavanja kada pokrenemo scenu “Laku noć”. Sva rasvjeta se gasi, a rolete spuštaju.

Automatizacija je zahtjevniji proces u kojem sustav samostalno obavlja određene radnje unutar sustava pametne kuće.

Pokretanje scena u aplikaciji

Scene su jedna od glavnih značajki FIBARO sustava koja omogućava korisnicima da jednim dodirom na pametni telefon ili tablet pokrenete više radnji istovremeno.

fibaro widget scene
fibaro scene unutar iphonea

Pokretači scena

FIBARO nudi nekoliko pokretača scena, a najpoularniji su Keyfob i The button. 

fibaro-keyfoobzwave

Keyfob

Keyfob je mali bežični privjesak s 6 različitih tipki koji može pokrenuti više različitih scena. 6 tipki intuitivnih na dodir omogućuje  konfiguriranje 30 različitih scena: jedan, dvostruki, trostruki klik ili držanje pritisnute tipke.

The button

The Button je bežična pametna tipka koja omogućuje jednostavno pokretanje scena u FIBARO pametnom sustavu. Jednostavno se postavlja na željeno mjesto u kući i jednim klikom može pokrenuti scenu, na primjer. Laku noć koja će isključiti svu rasvjetu i zatvoriti 

Automatizacija

U mogućnosti smo programirati automatizacije koje će samostalno izvršavati scene i radnje unutar FIBARO smart home sustava. Kao primjer možemo navesti odlazak od kuće gdje će sustav nadzirati prisutnost osoba u kući i prema tome samostalno pokrenuti scene gašenja rasvjete, sustava grijanja ili hlađenja i sl. 

U tom slučaju nije potrebno aplikaciju za pokretanje scena, nego sustav to odrađuje samostalno. 

Kako bi sustav samostalno izvršio određene radnje obavezna je instalacija senzora pokreta i senzora za vrata i prozore

fibaro motion sensor

FIBARO senzor pokreta

Motion senzor ključan je modul za automatizaciju u sklopu FIBARO sustava jer detektira kretanje u prostoriji, a samim time i prisutnost. Prema tome može pokrenuti radnje koje gase grijanje, rasvjetu, hlađenje ili zatvaranje roleta u slučaju ako nema prisutnosti. Koristi se u sklopu alarmnog sustava gdje će pokrenuti scene za zaštitu doma. 

Senzor za vrata i prozore

Senzor za vrata i prozore detektira status otvorenosti/zatvorenosti vrata. Idealan je pokretač scena prilikom ulaska u prostoriju ili izlaska, pa prema tome izvršava programirane radnje. Kao i motion senzor veoma je bitan za automatizirane procese unutar FIBARO sustava. Koristi se i u sklopu alarmnog sustava. 

montiran door window senzor

Posjetite našu trgovinu

Shopping Cart
Scroll to Top